•  
agra,ahmedabad,ajmer,akola,aligarh,ambala,amravati,amritsar,aurangabad,ayodhya,bangalore,bareilly,bathinda,bhagalpur,bhilai,bhiwani,bhopal,bhubaneswar,bikaner,bilaspur,bokaro,chandigarh,chennai,coimbatore,cuttack,dehradun,delhi ncr,dhanbad,dibrugarh,durgapur,faridabad,ferozpur,gandhinagar,gaya,ghaziabad,goa,gorakhpur,greater noida,gurugram,guwahati,gwalior,haldwani,haridwar,hisar,hyderabad,indore,jabalpur,jaipur,jalandhar,jammu,jamshedpur,jhansi,jodhpur,jorhat,kaithal,kanpur,karimnagar,karnal,kashipur,khammam,kharagpur,kochi,kolhapur,kolkata,kota,kottayam,kozhikode,kurnool,kurukshetra,latur,lucknow,ludhiana,madurai,mangaluru,mathura,meerut,moradabad,mumbai,muzaffarpur,mysore,nagpur,nanded,narnaul,nashik,nellore,noida,palwal,panchkula,panipat,pathankot,patiala,patna,prayagraj,puducherry,pune,raipur,rajahmundry,ranchi,rewa,rewari,rohtak,rudrapur,saharanpur,salem,secunderabad,silchar,siliguri,sirsa,solapur,sri-ganganagar,srinagar,surat,thrissur,tinsukia,tiruchirapalli,tirupati,trivandrum,udaipur,udhampur,ujjain,vadodara,vapi,varanasi,vellore,vijayawada,visakhapatnam,warangal,yamuna-nagar
Evolution

Evolution Meaning and Types

Introduction:

  • We all have heard people normally saying “humans come from monkeys” whenever a child jumps around or eats a lot of bananas.
  • Have you ever thought if this statement is actually true or just an equivocate?
  • Oh!! A question just popped in my mind, if monkeys are the ancestors of humans, do all plants, animals, insects that we see around also have some ancestor.
  • We are going to find answers to these questions in this chapter.
  • Evolution - study of slow,continuous, and irreversible change in different species from simple to complex beings in order to become better adapted towards the changing environment.
  • As stated by Theodosius Dobzhansky “ Nothing in biology makes sense except in the light of evolution”


    bacteria


     

Topics to be Covered :

  • Origin of universe
  • Origin of life
  • Evidences of evolution
  • Theories of evolution
  • Isolation
  • Speciation
  • Evolution of man

QUIZ

Q1.Which of the following is the correct sequence of events in the origin of life?
1. Formation of protobionts
2. Synthesis of organic monomers
3. Synthesis of organic polymers
4. Formation of DNA-based genetic systems

(a) II, III, I, IV
(b) II, III, IV, I
(c) I, II, III, IV
(d) I, III, II, IV

Q2. The similarity of bone structure in the forelimbs of many vertebrates is an example of -
(a) Convergent evolution
(b) Analogy
(c) Homology
(d) Adaptive radiation

Q3. According to Hugo de Vries, the mechanism of evolution is -
(a) Phenotypic variation
(b) Saltation
(c) Multiple step mutations
(d) Minor mutations

Q4. In Hardy-Weinberg equation, the frequency of heterozygous individual is represented by -
(a) Pq
(b) q2
(c) P2
(d) 2pq

Q5. Genetic drift operates in -
(a) Non-reproductive population
(b) Slow reproductive population
(c) Small isolated population
(d) Large isolated population

Q6. Industrial melanism is an example of -
(a) Neo Lamarckism
(b) Neo Darwinism
(c) Natural selection
(d) Mutation

Q7. Variations caused by mutation, as proposed by Hugo de Vries are -
(a) Random and directional
(b) Random and directionless
(c) Small and directional
(d) Small and directionless

Q8. Which of the following had the smallest brain capacity?
(a) Homo sapiens
(b) Homo neanderthalensis
(c) Homo habilis
(d) Homo erectus

Q9. The chronological order of human evolution from early to recent is -
(a) Ramapithecus → Homo habilis → Autralopithecus → Homo erectus
(b) Australopithecus → Homo habilis → Ramapithecus → Homo erectus
(c) Australopithecus → Ramapithecus → Homo habilis → Homo erectus
(d) Ramapithecus → Australopithecus → Homo habilis → Homo erectus

Q10. S.L.Miller, an American scientist, created an electric discharge experiment in a closed flask containing CH4, H2, NH3 and water vapor at what temperature?
(a) 400° C
(b) 800° C
(c) 200° C
(d) 1000° C

ANSWER KEY

1.   (a)
2.   (c)
3.   (b)
4.   (d)
5.   (c)
6.   (c)
7.   (b)
8.   (c)
9.   (d)
10. (b)

NEET Related Links

NEET Exam 2024

NEET 2024 Exam Dates

NEET 2024 Exam pattern

NEET 2024 Syllabus

NEET 2024 Eligibility Criteria

NEET 2024 Application

NEET UG Counselling

NEET FAQ

NEET UG Result

NEET 2024 Cut Off

Neet 2023 Toppers List Names & Rank

Neet Result 2023 Toppers list rank cut off

Neet Answer key Live Download PDF

Neet 2023 State Toppers List

JEE MAIN Related Links

JEE Main 2024

JEE Main Rank Predictor 2024

JEE Main College Predictor 2024

JEE Main 2024 Exam Dates

JEE Main 2024 Exam pattern

JEE Main 2024 Application

JEE Main 2024 Eligibility Criteria

JEE Main 2024 Syllabus

JEE Main 2024 Physics Syllabus

JEE Main 2024 Maths Syllabus

JEE Main 2024 Chemistry Syllabus

JEE Main 2024 Admit Card

JEE Main 2024 Counselling

JEE Main marks vs rank vs percentile

JEE Advanced Result 2023 live topper list

JEE Exam Preparation - How to calculate your rank jee

JEE Maths Syllabus - Important topics and weightage

JEE Advanced Related Links

JEE Advanced 2024 Exam Dates

JEE Advanced 2024 Application

JEE Advanced 2024 Eligibility Criteria

JEE Advanced 2024 Syllabus

JEE Advanced 2024 Maths Syllabus

JEE Advanced 2024 Physics Syllabus

JEE Advanced 2024 Chemistry Syllabus

JEE Advanced Exam Result

JEE Advanced Exam Dates

JEE Advanced Registration Dates

CUET Related Links

CUET 2024 Eligibility Criteria

CUET 2024 Admit Card

CUET 2024 Exam Pattern

CUET 2024 FAQs

CUET 2024 Counselling

CUET 2024 Syllabus

CUET 2024 Result

CUET 2024 Answer Key

CUET 2024 Preparation

CUET CUTOFF

CUET 2024 Application Form

Talk to our expert
Resend OTP Timer =
By submitting up, I agree to receive all the Whatsapp communication on my registered number and Aakash terms and conditions and privacy policy