agra,ahmedabad,ajmer,akola,aligarh,ambala,amravati,amritsar,aurangabad,ayodhya,bangalore,bareilly,bathinda,bhagalpur,bhilai,bhiwani,bhopal,bhubaneswar,bikaner,bilaspur,bokaro,chandigarh,chennai,coimbatore,cuttack,dehradun,delhi ncr,dhanbad,dibrugarh,durgapur,faridabad,ferozpur,gandhinagar,gaya,ghaziabad,goa,gorakhpur,greater noida,gurugram,guwahati,gwalior,haldwani,haridwar,hisar,hyderabad,indore,jabalpur,jaipur,jalandhar,jammu,jamshedpur,jhansi,jodhpur,jorhat,kaithal,kanpur,karimnagar,karnal,kashipur,khammam,kharagpur,kochi,kolhapur,kolkata,kota,kottayam,kozhikode,kurnool,kurukshetra,latur,lucknow,ludhiana,madurai,mangaluru,mathura,meerut,moradabad,mumbai,muzaffarpur,mysore,nagpur,nanded,narnaul,nashik,nellore,noida,palwal,panchkula,panipat,pathankot,patiala,patna,prayagraj,puducherry,pune,raipur,rajahmundry,ranchi,rewa,rewari,rohtak,rudrapur,saharanpur,salem,secunderabad,silchar,siliguri,sirsa,solapur,sri-ganganagar,srinagar,surat,thrissur,tinsukia,tiruchirapalli,tirupati,trivandrum,udaipur,udhampur,ujjain,vadodara,vapi,varanasi,vellore,vijayawada,visakhapatnam,warangal,yamuna-nagar

Reproductive Health


Introduction:

  • Reproductive health means total well-being in all aspects of reproduction i.e. physical, behavioral, emotional and social.
  • A reproductive healthy society is comprised of individuals who have physical and functional reproductive organs and normal emotional as well as behavioral interaction among them in all sex-related aspects.

Topics covered:

Quiz

Q1. Which one of the following is the most widely accepted method of contraception in India, at present?
(a) Cervical caps
(b) Tubectomy
(c) Diaphragms
(d) IUDs (Intra uterine devices)

Q2. After in vitro fertilization:
(a) Embryo with more than 8 cells are implanted in the uterus
(b) Embryo with more than 16 cells are not implanted in the uterus
(c) Embryo with 8-16 cells can be implanted in the fallopian tube
(d) Embryo with cells more than 16 is implanted in the uterus

Q3. Estrogen-progestogen are used to avoid pregnancy because they:
(a) prevent fertilization
(b) prevent ovulation and implantation
(c) increase sperm motility
(d) forms cervical plug

Q4. Which of the following contraceptive methods do involve a role of hormones?
(a) Lactational amenorrhea, Pills Emergency contraceptives
(b) Barrier method, Lactational amenorrhea, Pills
(c) CuT, Pills, Emergency contraceptives
(d) Pills, Emergency contraceptives, Barrier methods

Q5. Medical Termination of Pregnancy (MTP) is considered safe up to have many weeks of pregnancy
(a) Eight weeks
(b) Twelve weeks
(c) Eighteen weeks
(d) Six weeks

Q6. Which of the following sexually transmitted diseases is not completely curable?
(a) Gonorrhea
(b) Syphilis
(c) Genital herpes
(d) Chlamydiasis

Q7. In case of a couple where the male is having a very low sperm count, which technique will be suitable for fertilization?
(a) Gamete intrafallopian transfer
(b) Artificial Insemination
(c) Intra cytoplasmic sperm injection
(d) Intrauterine transfer

Q8. Select the hormone-releasing Intra Uterine Devices-
(a) vaults, LNG-20
(b) Multiload 375, Progestasert
(c) Progestasert, LNG-20
(d) Lippes Loop, Multiload 375

Q9. The Test-tube Baby programme employs which one of the following techniques?
(a) Gamete intra fallopian transfer (GIFT)
(b) Zygote intra fallopian transfer (ZIFT)
(c) Intra cytoplasmic sperm injection (ICSI)
(d) Intra Uterine insemination (IUI)

Q10. Amniocentesis is done to check
(a) genetic disorders
(b) life expectancy
(c) immunity
(d) delivery date

Answer Key-

1. (d)
2. (a)
3. (b)
4. (a)
5. (b)
6. (c)
7. (b)
8. (c)
9. (b)
10. (a)

Talk to our expert
By submitting up, I agree to receive all the Whatsapp communication on my registered number and Aakash terms and conditions and privacy policy